Колумбия, най-големият производител на кокаин в света, е поставила нов рекорд през

...
Колумбия, най-големият производител на кокаин в света, е поставила нов рекорд през
Коментари Харесай

Колумбия постави нов рекорд в производството на кокаин

Колумбия, най-големият производител на кокаин в света, е поставила нов рекорд през предходната година по произвеждане на опиата и развъждане на листата на кока, от които той се създава, съобщи Агенция Франс Прес.

Според Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (СНПООН) развъждането на листа от кока е било с 13% по-високо през предходната година спрямо 2021 година, а производството на кокаин се е нараснало от 1400 тона на 1738 тона.

Това са най-високите стойности, откогато Организация на обединените нации стартира мониторинг през 2001 година По-голямата част от колумбийския кокаин е предопределена за Съединените щати и Европа.

Производството на листа кока понастоящем се разгръща на 230 000 хектара в страната.

Почти две трети от културите кока се отглеждат в южните департаменти Нарино и Путумайо, граничещи с Еквадор, който се бори с принуждение, обвързвано с наркобанди, и в Северен Сантандер на границата с Венецуела.

Според отчета към половината от наркокултурите в Колумбия се намират в резервати на коренното население, горски резервати и естествени паркове.

Новите данни излязоха ден, откакто първият в историята на Колумбия ляв президент Густаво Петро и мексиканският му сътрудник Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикуваха " провалената ", водена от Съединени американски щати така наречен война против опиатите.

Кампанията е била от изгода единствено за наркокартелите и е подхранвала насилието, без да се обръща внимание на първопричините за престъпността, като бедността и безработицата, съобщи Петро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР